A sikeres gépsor telepítés alapvető lépései a kibontástól a próbaüzemig

Sok éves műszaki és üzemeltetési tapasztalatunkkal lehetővé tesszük mind a gépgyártóknak, mind pedig a berendezés vásárlóinak, valamint a szakosodott együttműködő cégeknek a gördülékeny és jogszabályi előírásoknak megfelelő üzembehelyezést.

Célunk, hogy testreszabott műszaki megoldást nyújtsunk ügyfeleinknek, amellyel a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan beindíthatják a stabil termelést.

Miért érdemes az üzembehelyezést szakemberekre bízni?

A gépsor telepítés és üzembehelyezés egy rendkívül összetett folyamat, amely nagymértékben függ a leendő működési környezettől. Az üzembehelyezés során például a működési környezetben vagy az elektromos hálózat kiépítésében eltérések tapasztalhatók, az a termelés késése miatt akár pénzügyi kieséssel is járhat. De még ha a kezdeti kicsomagolás, beállítás zökkenőmentesen is zajlik, általában mindig felmerülnek apróbb problémák, amelyek kijavítása megfelelő szakember hiányában hosszabb ideig is eltarthat. A ráfordított energia és az időtartam, például biztonsági megfontolások, akár komolyabb mértékben is hátráltathatják a termelés beindítását. Ne feledjük, egy nagy ipari berendezés szisztematikus üzembehelyezése gyakran több hetet is igénybe vesz.

A berendezés működtetését általában az első üzembehelyezés után a későbbi kezelő személyzet végzi. Ezért cégünk, mint az üzembehelyezést végző vállalat, a szerződéses kötelezettségétől függően, gyakran vállalja a gép, a berendezés betanítását is. Az üzembehelyezés akkor tekinthető sikeresnek, ha a gépet, berendezést szakszerűen kicsomagoltuk, a helyére állítottuk, csatlakoztattuk a szükséges hálózatokra, a munkavédelmi előírásoknak megfelelően biztonságosan beüzemeltük, illetve a berendezés képes az adott terméket a kívánt minőségben és mennyiségben legyártani.

Az üzembehelyezés akkor tekinthető befejezettnek, ha a következő három célt elértük:

  • A gépek, berendezések, üzemrészek működőképessége: a cél a működőképesség megteremtése és sikeres próbaüzem beindítása
  • Próbaüzem: a termék gyártásának megkezdése, akár szakaszos üzembehelyezéssel is
  • Sikeres gépátvétel: a berendezés elérte a garantált teljesítményt, ez általában 72 óra üzemidő alatt állapítható meg

De nézzük is a részleteket:

  • Kicsomagolás: A gépek legtöbbször konténerben érkeznek, vagy fadobozban kerülnek leszállításra, hogy a sérülés veszélyét a gyártó minimalizálja. A konténerből nem minden esetben zajlik zökkenőmentesen a gép, berendezés kiemelése. Tapasztalt szakembereink minden eshetőségre fel vannak készülve, így gyorsan és hatékonyan emelik ki a berendezést a szállító konténerből.
  • A berendezés helyére állítása: A kicsomagolás után a gépet a működési helyére állítjuk. Ezért már a berendezés megérkezése előtt tájékozódunk a berendezés méretéről, amelyet összevetünk a gyártás helyszínével. Ha szükséges gondoskodunk a megfelelő targoncáról, vagy a fal kibontásáról. Ezután már csak az üzemen belüli akadályokat kell elmozdítani, vagy kikerülni.
  • Beállítás: Amennyiben a gép, berendezés már az üzemen belül a helyén van, következik a gép pontos beállítása. Ez a folyamat a többi géphez vagy a közművekhez viszonyított milliméter pontos beállítást, illetve a vízszintbe helyezést jelenti. Ez a gép optimális működése érdekében is fontos, illetve, hogy elkerüljük a gép roncsolódását. Ez a művelet a gép pozícionálását is magába foglalja.
  • Mechanikai szerelés: A mechanikai szerelés többek között a gép lábainak rögzítését takarja, hiszen a berendezés stabilitása elengedhetetlen a biztonságos munkavégzés érdekében. Ebben a munkafázisban kerül minden egyéb alkatrész vagy részegység a helyére, rögzítésre. De ide tartozik a gép, berendezés többi géppel való összekapcsolása is.
  • Elektromos szekrény telepítése: Ezt vagy magára a gépre vagy egy külön elektromos szekrénybe helyezzük, a mérettől és a gyártmány típusától függően. Az üzembehelyezés folyamán cégünk szakemberei körültekintően és pontosan járnak el, mert egy apró hiba komoly károkat is okozhat. Villanyszerelő kollégáink minden vezetékvéget a helyére kötnek, ezzel is garantálva a biztonságos gyártási folyamatot. Ebben a munkafolyamatban történik meg a gép vezérlésének beállítása, programozása is.
  • Kábelcsatorna és elektromos kábel hálózat kiépítése az elektromos szekrénytől a gépig, és esetleg azon belül is, hogy az üzemelés zavartalanul működjön.
  • Vezérlés elektromos bekötése, és az erős és gyengeáram informatikai bekötés: Szükséges a gép vezérlésének elektromos betáplálása, illetve az erősáram és a gyenge áram megfelelő helyekre való továbbítása. Minden vezeték végnek a helyére kell kerülni a biztonságos üzemelés és üzemeltetés miatt is.

Ha mindezen munkafolyamatok pontosan lezajlottak akkor lehet a gépet üzembe helyezni, és minden hátralévő beállítást, programozást végrehajtani, a próbaüzemi feladatokat elvégezni.

Ha testreszabott műszaki megoldást keresel, amellyel a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan beindítható a stabil termelés, keress minket!