A gépsor telepítések gyakori kihívásai és azok leküzdése

Az évek folyamán sokszor szembesültünk kisebb-nagyobb kihívásokkal géptelepítések során. A több évtizedes tapasztalunk, segít ezeknek a gyors és hatékony megoldásában. Már a munka felmérése és egyeztetése közben is gondolunk a potenciális problémákra, hogy minél felkészültebben kezdjük meg, és időben, sikeresen tudjuk zárni munkáinkat.

A gépek, berendezések beszerzése, üzemeltetése és karbantartása nem egyszerű feladat, de ha nem szakszerűen telepítik, akkor az ebből fakadó hibák költségesek és nagy horderejűek lehetnek. Az évek során sok olyan vállalatról hallottunk, amely megbánt néhány múltbeli döntését, és azt kívánta, bárcsak visszaforgathatná az időt. Ők nem a GyörökGép tapasztalt csapatát bízták meg a beszerzett gépük telepítésével! A legtöbb gyártási folyamat során a tökéletes telepítés számos későbbi kihívás megoldásában segíthet, a hulladékcsökkentéstől a biztonsági kockázatok és a környezeti hatások minimalizálásán át a termelékenység és a hatékonyság növeléséig. Egy tökéletes beüzemelés nagyszerűen hangzik, de a gyakorlatban gyakran nehéz megvalósítani.

Miért olyan fontos a szakszerű géptelepítés?

Ennek az az oka, hogy géptelepítéskor nagyon sok dolgot kell figyelembe venni, a gép vízszintbe állításától kezdve a helyes elektromos csatlakoztatáson át, egészen a mozgó alkatrészek szakszerű beszereléséig. Ezek mind összefüggenek, összekapcsolódnak és egymás nélkül nem tudnak hatékonyan működni, azért, hogy a gép, berendezés termelékeny legyen. Amennyiben a szakember gárda egy részletre nem megfelelően figyel, később ebből az akkor aprónak tűnő figyelmetlenségből komoly károk keletkezhetnek.

Géptelepítéskor milyen problémákkal kell megküzdenie a GyörökGép szakembereinek?

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a telepítéshez kialakított ütemtervhez képest a gépnek egy része nem érkezik meg, vagy nem jó sorrendben szállítják az alkatrészeket. Ennek a következménye, hogy addig áll a munka, amely akár több hetes késedelmet is jelenthet és ennek komoly költségvonzata is van. Sajnos nem minden esetben az előre jelzett módon érkezik meg a beszerzett gép, berendezés, és a csomagolása is eltérő lehet. Amennyiben a GyörökGép szakemberei ezeket a fennakadásokat orvosolták, időnként szembesülnek a azzal, hogy az alkatrészek nem megfelelően beépíthetők, esetleg a gép gyártója egyszerűen elfelejtette azt a szállításhoz mellékelni. Ezek szintén komoly fennakadásokat jelenthetnek, amelyeket egyeztetés követ. De az is előfordul, hogy a gyártó nem mellékel a géphez leírást, de ezt a problémát a GyörökGép szakemberei gyorsan és hatékonyan át tudják hidalni.

Milyen további kihívásokkal találkoznak a GyörökGép szakemberei?

Időnként az előzetes egyeztetések ellenére a helyszínen a cég, amely a géptelepítést megrendelte nem rendelkezik a szükséges eszközökkel. Ritkán, de előfordul, hogy nem a metrikus rendszernek megfelelő szerszámok érkeznek, ami van, az túl nagy vagy kicsi, vagy esetleg a fogadóaljzat nem vízszintes. Az ipari üzemekben a pontos szintezés alapvető fontosságú a működési pontosság megőrzése érdekében. Ezeket a kihívásokat is könnyedén veszi a GyörökGép tapasztalattal és szaktudással rendelkező szakember gárdája. Hiszen a géptelepítés helyszínére egy bizonyos alap szerszámkészlettel érkeznek, hogy elvileg minden a rendelkezésükre álljon. Mivel minden egyes géptelepítés más és más, ezért az adott feladat elvégzése után a vezetőséggel kiértékelik a munka nehézségeit és azt, hogy azt hogyan oldották meg. Erre a tapasztalatra építve felkészültek a kicsomagolás, beszerelés, beüzemelés adta kihívásokra. Természetesen a GyörökGép kollégáinak jó kommunikációs készsége is nagyban segíti a rugalmas telepítést, hogy a felmerülő problémákat gördülékenyen meg tudják oldani. Például, ha esetleg alkatrészhiány lép fel, akkor gyorsan le legyen egyeztetve a gyártóval a szállítás, beérkezés. Ezekből a részletekből is látszik, hogy a Györökgép rugalmasan és profin kezeli a nem várt helyzeteket. Ezért is nagyon fontos, hogy még mielőtt a géptelepítés elkezdődne, a részletekről egy nagyon aprólékos egyeztetés történjen.

Géptelepítéskor is első a biztonság!

Természetesen a GyörökGép munkatársai maximálisan betartják a munkavédelmi előírásokat, de a géptelepítés számos munkavédelmi kihívást is generál, hiszen több esetben improvizálni kell. A tesztüzem folyamán kollégáink figyelembe veszik, hogy a gépek, berendezések megfelelnek az alapvető biztonsági és egészségügyi követelményeknek. A cél minden esetben mikor egy géptelepítés befejeződik, hogy a balesetveszély a gép teljes élettartama alatt kizárható legyen. Ilyenkor nemcsak a rendeltetésszerű használatot veszik figyelembe, hanem az előrelátható helytelen használatból eredő következményeket is.

Kérd egyedi ajánlatunkat üzenetben!