A GyörökGép tesztüzem esetén milyen ellenőrző listát alkalmaz?

Mikor tekintünk sikeresnek és lezártnak egy géptelepítést? Az utolsó lépések egyikeként tesztüzem keretében ellenőrizzük, hogy a gép megfelelően működik, hogy mihamarabb megkezdődhessen a gyártás folyamata.

Gépek, berendezések telepítésekor is történhetnek anomáliák, sőt az is elképzelhető, hogy a gyártóeszköz eleve sérülten érkezett, amely hiba a gép belsejében volt, így még a GyörökGép tapasztalt munkatársai sem vehették észre. Ezért a tesztüzem elengedhetetlen, elmulasztása súlyosan gondatlannak minősíthető.

Miért van szükség tesztüzemre?

Géptelepítés után következik a tesztüzem, amelynek elvégzése mind a tulajdonos, mind pedig a telepítő cég érdeke. A tesztüzem során a gépeken, berendezéseken a funkciók és tulajdonságok hibamentességét ellenőrzik vagy a tulajdonos által kijelölt csapat, vagy a GyörökGép munkatársai. A cél a hibák azonosítása és kiküszöbölése. Amennyiben a tulajdonos csapata végzi a tesztüzemet, a GyörökGép csapata végzi az esetlegesen feltárt problémák javítását. Ne feledjük, a próbaüzem során felmerülő hibák kijavítása nem egyenlő a mindennapi normál működéshez szükséges biztonsági intézkedések maradéktalan megvalósításával. Amennyiben a gépsoron minden hibátlanul működött, következhet a gyártás.

A GyörökGép munkatársai a biztonságos tesztüzemet is gondosan megtervezik

A gyártás során szükséges egészségügyi és -biztonsági intézkedéseket nagyrészt már a tesztüzem során meg kell tenni. Ezért a megbízónak már akkor ezekkel a kérdésekkel kell foglalkoznia, amikor a GyörökGép munkatársai még csak a gépsor telepítését, beüzemelését végzik. Mert ennek hiánya a tesztüzem elvégzését hátráltatja. Ezért amennyiben a telepítés befejeződött a GyörökGép szakemberei természetesen akkor is rendelkezésre állnak, és segítenek elvégezni a megfelelő beállításokat, hogy a tesztüzem haladéktalanul és problémamentes megtörténhessen. Ahhoz, hogy a gép, berendezés működése biztonságosan kivitelezhető legyen, a GyörökGép munkatársai a kockázatok minimalizálása érdekében először meghatározzák a tevékenységek sorrendjét, a munkafolyamatokat és a védőintézkedéseket.

Melyek ezek?
Ezek technikai, szervezeti, illetve a gép, berendezés működtetésével megbízott dolgozókkal kapcsolatos intézkedések.
Nézzük is részletesen:

  • A próbaüzem folyamatának meghatározása
  • Veszélyek és kockázatok felmérése
  • Veszélyes területek meghatározása és kijelölésük
  • Védelmi intézkedések meghatározása
  • Amennyiben a szerződés tartalmazza, akkor a dolgozók betanítása, ez magában foglalja az alkalmazottak képzettségének ellenőrzését is
  • Elsősegélynyújtásért felelős személy kijelölése és menekülési útvonalak biztosítása

A tesztüzem során ki biztosítja az ellenőrző listát?

Tesztüzem sikere érdekében a GyörökGép munkatársai ellenőrző listát alkalmaznak. Az ellenőrző lista minden esetben gépspecifikus, amit vagy a gép, berendezés gyártója bocsát a GyörökGép szakembereinek a rendelkezésére, vagy saját tapasztalatok alapján a GyörökGép munkatársai alakítanak ki. Sok esetben a gyártó által kiküldött supervisor irányításával történik a teszt/próbaüzem. Amennyiben a tesztüzem során valamilyen meghibásodás lép fel, akkor azt a GyörökGép kollégái gyorsan kijavítják, és ennek fényében folytatódik a tesztelés. Kisebb kaliberű gépek, berendezések esetén a Györökgép munkatársai egyedül végzik a tesztüzemet.

Mit vizsgálnak még a tesztüzem során a GyörökGép munkatársai?

Természetesen a tesztüzem során a GyörökGép munkatársai nem csak a gép gyártója által rendelkezésre bocsátott ellenőrző listán mennek végig, hanem több tízéves tapasztalatuknak köszönhetően minden apró részletet megvizsgálnak a gépen, berendezésen. Melyek ezek? Például, ha egy gépsort pneumatikusan vagy hidraulikusan vezérelnek, akkor a berendezést ennek a technológiának a figyelembevételével kell tesztelni. De ellenőrzésre kerül a gép stabilitása, az, hogy a berendezés szintezve, pontosan a helyén van rögzítve, minden alkatrész beszerelésre került, az elektromos vezetékek megfelelően kerültek bekötésre, az áramtalanítás gyorsan és szakszerűen megoldott, a csatlakozókábelek nem okoznak botlásveszélyt, nincs veszély a gép mellett elhaladó közlekedési útvonalakból, nem árad ki a gépből veszélyes anyag, milyen a zajhatás erőssége, a gép kezelése a lehető legergonomikusabb körülmények között történik stb. De arra is javaslatot tesznek, ha esetleg a gyártósor felett nem megfelelő a világítás.

Szükség esetén a GyörökGép munkatársai a tesztüzem során felmerült problémák beállításainak lehetőségeit megvizsgálják, és orvosolják is azokat, és ha kell speciális megoldásokkal állnak elő, hogy a gyártás minél hamarabb megindulhasson.

Ha megbízható és széleskörű tapasztalattal rendelkező géptelepítő csapatot keresel, válaszd a GyörökGép csapatát!